Διατροφική Αξία της Ελιάς

Η διατροφική αξία της ελιάς

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων . Η ελιά είναι δέντρο αειθαλές και ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) . Πρόκειται  για ένα χαρακτηριστικό καρπό της Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η ελιά αποτελεί μοναδική λιχουδιά σε κάθε είδους τραπέζι  .Καταναλώνεται σαν ορεκτικό, συνοδεύει όσπρια, σαλάτες, μεζέδες και άλλα παραδοσιακά πιάτα. Επίσης χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μεγάλο αριθμό συνταγών της σύγχρονης μεσογειακής -και όχι μόνο- κουζίνας .Πέρα όμως, από την  υπέροχη γεύση που προσδίδει στο φαγητό , ο καρπός της ελιάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και  έχει   υψηλή διατροφική  αξία.

  • Οι ελιές περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη, ειδικότερα δε, όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων.

 

  • Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς, προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

  • Στις ελιές περιέχονται  βιταμίνες Α, D, E και K, οι  οποίες  βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες. Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά , μειώνουν τον κίνδυνο  καταστροφής των κυττάρων . Η βιταμίνη Α  ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων , λειτουργεί κατά της καρκινογένεσηςπρολαμβάνει τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, οστών και μαλλιών.

 

  • Το φυσικό χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα.

 

  • Οι ελιές είναι πλούσιες σε μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο. Διαθέτουν 60 φορέςπερισσότερο ασβέστιο από το λάδικαι δεκαπλάσιο φωσφόρο, ενώ διαθέτει τριακόσιες φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α (ως  β-καροτένιο)

 

Η  ελιά τα  τελευταία  χρόνια   αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και συγκαταλέγεται σχεδόν σε όλες τις υγιεινές δίαιτες αλλά και στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων

Επεξεργασία ελιάς

Log in with your credentials

Forgot your details?