Ποικιλίες ελιάς

Ποικιλίες Ελιάς

Ελιές Πράσινες: Οι πράσινες ελιές ανήκουν στην οικογένεια της κονσερβοελιάς . Συλλέγονται από το δέντρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου . Ο καρπός είναι πρώιμα κομμένος και με την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμος προς βρώση σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του.

Ελιές Μαύρες: Οι μαύρες ελιές ανήκουν στην οικογένεια της κονσερβοελιάς. Συλλέγονται από τα δέντρα από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου. Ο καρπός είναι ώριμος όταν μαζεύεται από το δέντρο. Οι μαύρες ελιές είναι διαδεδομένες σε ξένες αγορές με πολλές ονομασίες (Μαύρες Άμφισσας, Μαύρες Αγρινίου, Μαύρες Βόλου) ανάλογα με τον τόπο παραγωγής.

Ελιές Ξανθές: Οι ξανθές ελιές ανήκουν στην οικογένεια της κονσερβοελιάς . Συλλέγονται από τα δέντρα από τέλη Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου. Ο καρπός μαζεύεται μεσοπρώιμα από το δέντρο. Οι ξανθές ελιές με ξύδι αποτελούν εξαιρετικό συνοδευτικό μεζέ του ούζου.

Ελιές Καλαμών: Οι ελιές καλαμών είναι μια εξαιρετική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς . Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λακωνίας , Μεσσηνίας και σε σημαντική έκταση της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου καρπός συλλέγεται ώριμος από το Νοέμβριο έως τα Χριστούγεννα. Η ποικιλία αυτή είναι και παγκοσμίως η πιο γνωστή επιτραπέζια ελιά .

Ελιές Χαλκιδικής: Καλλιεργείται εξ’ ολοκλήρου σχεδόν στη Χαλκιδική. Ο καρπός είναι πρώιμα κομμένος και με την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμος προς βρώση σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του .Οι ελιές Χαλκιδικής έχουν συνήθως μεγάλο μεγέθους καρπού .

Θρουμποελιά: Η θρουμποελιά καλλιεργείται σε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Νάξο) στην Κρήτη και στη Θάσο. Έχει την ιδιότητα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης να ξεπικρίζει πάνω στο δέντρο από μόνη της.

Πράσινες τσακιστές: Θα τις συναντήσουμε σε πολλές ελληνικές περιοχές, κυρίως της Πελοποννήσου και στη Ρούμελη. Συλλέγονται από το δέντρο από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτώβριου . Ο καρπός είναι πρώιμα κομμένος και με την κατάλληλη επεξεργασία είναι έτοιμος προς βρώση σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του. Οι τσακιστές ελιές με λεμόνι και μάραθο σε ελαιόλαδο αποτελούν εξαιρετικό ορεκτικό.

Δαμασκηνοελιές: Καλλιεργείτε κυρίως στην περιοχή Αργολίδας-Αρκαδίας . είναι η ελιά με το μεγαλύτερο σε μέγεθος καρπό , που συχνά ξεπερνά τα 20γρ και είναι γνωστή κυρίως με το όνομα Γαϊδουρελιά.

Log in with your credentials

Forgot your details?